Mavi_Kiyamet
Kraliçe

Cinsiyet: 
Mesaj Sayýsý: 6687
|
 |
« : 20 Kasým 2013, 21:10:37 » |
|
kilo verme önerileri - zayýflamak isteyenlere öneriler - zayýflama diyetleri Metabolizmanýzý hýzlandýrmak için sitemiz diyetisyenlerinden Dyt. Sernaz ÇAKIR ERCÝL bazý öneriler de bulunuyor;
Su için; her gün 8–10 bardak içeceðiniz su metabolizmanýzý hýzlandýrýrken, su içilmemesi metabolizma hýzýný % 2–3 oranýnda azaltacaktýr. Güne kahvaltý yaparak baþlayýn; güne istekli baþlama da ve günü daha enerjik sürdürmede sabah kahvaltýsý ve içeriði büyük önem taþýr.Kahvaltý yapmanýz metabolizmanýzý % 15–20 oranýnda artýrmaya yardýmcý olacaktýr ve sizde vücudunuzun erken uyanmasýný saðlayacaksýnýz.
Öðünlerinizi atlamayýn; sýk sýk yapýlan öðünler, metabolizmanýzýn hýzlanmasýna yardýmcý olacak ve besinlerin yað olarak depolanmasýný önleyecektir. Metabolizma hýzýnýzý artýrmak ve dengeli beslenmek için günde 3 ana öðün, 2-3 ara öðün tüketilmelidir. Öðün atlanarak uzun süre (4-5 saat ) aç kalýnmamalýdýr.
Geç saatte yemek yemeyin; dengeli bir kahvaltý ve öðle yemeði ile hafif bir akþam yemeði yiyerek, ara öðünlerinizi de tüketerek metabolizmanýzý hýzlandýrmanýz mümkün. Akþam yemeðini olabildiðince erken bir saatte, son ara öðününüzü ise yatmadan 2-3 saat önce yemeye özen gösterin.
Yemeklerinizde baharat kullanýn; yemeklerinizde çeþitli baharatlar kullanmak hem yemeðinize lezzet katacak hem de metabolizmanýzý % 15–20 oranýnda hýzlandýrmanýza yardýmcý olacaktýr.
Diyetinizle yeterli miktarda kalsiyum alýn; kalsiyumun metabolizma üzerinde olumlu etkileri vardýr. Bu nedenle beslenmeniz de süt, yoðurt, peynir, brokoli, badem, kabak, ýspanak, asma yapraðý gibi sebzelerin bulunmasýna özen gösterin.
Kafeinli içeceklerden uzak durun; Süt, meyve suyu, soda gibi içecekler günlük sývý tüketiminize yardýmcý olurlar. Kahve, çay gibi kafeinli içecekler, kafeinin yüksek diüretik etkisinden dolayý iyi bir sývý kaynaðý deðildirler ve su yerine tüketilemezler. Kafein idrar yoluyla vücuttan sývý kaybýna sebep olacaðýndan tüketim miktarý artýkça vücuttan sývý kaybýda artacaktýr. Bu nedenle kafeinli içeceklerden uzak durmaya çalýþýn, yerine su tüketiminizi artýrýn.
Yemeklerinizi yavaþ ve çiðneyerek tüketin; ilk lokmanýn alýnmasý ile doyma mesajýnýn beyne ulaþmasý arasýnda 15-20 dk’lýk bir süre vardýr. Bu nedenle yemek sürenizin en az 20 dakika olmasýna özen gösterin.
Yüksek glisemik indeksli gýdalardan uzak durun; beyaz pirinç, beyaz ekmek, patates, makarna, reçel gibi gýdalarýn glisemik indeks deðerleri yüksektir. Bunlarýn yerine tam buðday ekmeði, çavdar ekmeði ya da kepek unundan yapýlmýþ, glisemik indeks deðeri düþük yiyecekleri tercih edin. Diyette bol posalý/lifli besinlere yer vermeye özen gösterin çünkü öðünlerde lif oraný arttýkça glisemik indeks deðeri de azalýr.
|